Zvládnutí úzkosti a nalezení klidu: Osvědčené techniky pro posílení odolnosti

Nenápadný e‑mail od neznámého odesílatele, podezřelé gesto od kolegy, neznámý zvuk v noci — to jsou jen některé z mnoha situací, které mohou vyvolat úzkostné reakce. Každý z nás má jinou míru tolerance a citlivosti na podněty, ale bez ohledu na to, jak silně úzkost působí, existuje několik osvědčených metod, jak zvládat úzkost a posílit svou odolnost.

 

I malá nepodstatnost může způsobit, že se tělo přepne do stavu pohotovosti, což je takzvaná reakce “boj nebo útěk”. Srdce začne bít rychleji, dýchání se zrychlí a tělo se připravuje na to, co by mohlo přijít dál. Toto je přirozený obranný mechanismus těla, který nám pomáhá přežít v nečekaných situacích.

Reakce na různé úzkostné situace se liší od člověka k člověku. Někdy i mě vykolejí jedna (dle mého pohledu) špatně napsaná SMS nebo hovor, má hlava si složí Matrix a hlava i tělo mi bije na poplach. (Jak na negativní, opakující se myšlenky? Recept tady.)

Co s tím?

1. Vizualizace pro uklidnění — níže ke stáhnutí

Vizualizace je účinným nástrojem pro uvolnění mysli a snižování úzkosti. Když pocítíš nepříjemnou vlnu úzkosti, zavři oči a představ si, že jsi na klidném místě v přírodě. Možná se ocitneš na pláži s jemným pískem, na horské louce obklopené květinami nebo v tichém lese s mohutnými stromy. Sleduj slunce, jak zapadá na obzoru, nebo vnímej jemné šustění trávy pod svými nohama. Tato vizualizace ti pomůže uvolnit napětí a znovu najít klid. (A vizualizaci pro stresaře “Před zkouškou”, najdete zdarma ke stáhnutí tady).

2. Osvojení strategií pro zvládání úzkostí

Je důležité mít k dispozici různé strategie, jak zvládat úzkostné situace. Například si připomeň, že úzkost je přirozenou obrannou reakcí těla a nemusíš ji měnit, ale můžeš se naučit s ní lépe pracovat. Plánování a zaměření na jiné věci může rozptylovat negativní myšlenky a udržet tvou mysl zaměřenou na pozitivní aktivity. A pokud něco pocítíš jako podezřelé, neváhej se zeptat druhého, jak to vidí on.

2. Všímavost

Cvičení všímavosti (mindfulness) je další užitečnou technikou, která ti pomůže zůstat přítomný v okamžiku a snížit tak úzkost. Zaměř se na svůj dech, pozoruj své pocity a myšlenky, aniž bys je posuzoval nebo na ně reagoval. To ti pomůže vybudovat odolnost vůči úzkosti a lépe se vyrovnávat s nepříjemnými situacemi.

4. Perspektiva z jiného úhlu pohledu

Někdy nás úzkostné reakce mohou zaskočit, ale zkuste se na situaci podívat z jiného úhlu pohledu. Zeptej se sám sebe nebo kamaráda, zda je daná situace opravdu tak hrozivá, jak ti tvá mysl naznačuje. Uvědom si, že každý máme odlišné vnímání a to, co může působit úzkostně na tebe, nemusí ostatní vnímat vůbec nebezpečně.

Foto by: Martin Kukoľ