Fakt víš, co chceš?

Často slyším, že děti nevědí, co chtějí, ale příběh devítileté Emily vás přesvědčí o opaku. Tato kudrnatá blondýnka s velkýma očima a ještě většími sny ukazuje, jak moc se někteří mohou mýlit.

Představte si to: Devítiletá, která už teď směřuje za svým snem stát se zvěrolékařkou. A víte, co to pro ni a pro rodiče znamená? Když se jí nechce dělat domácí úkol nebo jít do školy, připomenou jí její sen. Proto má svou velkou žlutou mapu. Jasně vidí, co všechno potřebuje udělat, aby se její sen stal skutečností. A proto je důležité číst nebo dokončit jiný úkol…

A když si to uvědomí, její odhodlání a zápal se znovu rozhoří. Najednou není čtení jen otravná povinnost, ale krok k pochopení složitých lékařských textů, které jednou bude potřebovat. Matematika? Nejen školní předmět, ale základ pro dávkování léků a pochopení vědeckých dat. Každá malá úloha se stává součástí velkého obrazu její budoucnosti.

A i takto může mapa za sny vypadat. Malí, velcí, staří, tencí, nikdy není brzy nebo pozdě začít.

Jak dlouho trvá, než dosáhnete svého snu?

Pravda je, že každý proces je jedinečný. Někteří lidé dosáhnou svých cílů rychleji než jiní, ale důležité je neztrácet trpělivost. Každý krok směrem k vlastním snům je důležitý, ať už je malý nebo velký. Někdo své sny pozná až později. Proto je klíčové neustále se povzbuzovat a připomínat si, že naše sny jsou dosažitelné. Stačí na nich pracovat a věřit ve své schopnosti.

Dalším důležitým faktorem je dopřát si prostor pro objevování vlastních zájmů a vášní. Někdy se může stát, že původní sen se změní nebo se objeví úplně nové cíle. Buďte otevření vůči změnám. Ty totiž mohou vést k nalezení skrytých talentů a vášní, které mohou posílit schopnost dosáhnout úspěchu nebo snu.

Pamatujte: Nikdy není příliš brzy ani příliš pozdě na stanovení cílů a plánů.

I když se může zdát, že děti jsou příliš malé na to, aby rozuměly složitým konceptům jako je plánování budoucnosti, mohou pochopit základní principy a začít je aplikovat ve svém životě. Čím dříve začnou rozvíjet tyto dovednosti, tím lépe se budou vyrovnávat se změnami a dosahovat svých cílů v budoucnosti. Mé dceři je devět let a umí pojmenovat své sny i překážky, které ji na její cestě mohou potkat. A ví to i vaše děti. Zeptejte se jich. Pokud nevíte jak, přihlaste se na některý z mých kurzů.

A to stejné platí i u dospělých. Opakujete si některá z omezení jako „už jsem na to stará“ nebo „já už se nic nového nenaučím“? Změňte své fixní nastavení mysli a začněte. Je vědecky dokázáno, že to jde. Tak, jaká bude další výmluva?

Podpora, prostředí a vytrvalost

Podpora a povzbuzování při hledání a dosahování snů by měla být kontinuální. Je důležité nabízet podporu, ale také si dávat a žádat o zpětnou vazbu a postupně rozvíjet dovednosti, které potřebujete k úspěchu. To může zahrnovat rozvoj emocionální inteligence, odolnosti a spolupráci, změnit svou mysl a nastavit si zrcadlo. To může být obzvláště těžké. Ale i zde je řešení. Najděte si mentora nebo kouče (ne, nejsou to stejné obory) a on nebo ona vás navede tam, kam potřebujete.

Důležité je také vytvářet prostředí, ve kterém se děti ale i dospělí cítí bezpečně sdílet své sny a ambice. Podpora ze strany rodiny, školy, práce nebo komunity je klíčová pro to, abychom se cítili podporováni a motivováni k dosažení svých cílů. Když máme pocit, že jsou naše sny respektovány a podporovány, máme větší šanci na úspěch.

Kromě toho je důležité také učit sebe i děti vytrvalosti a odhodlání. Cesta k dosažení snů může být plná překážek a neúspěchů, ale je důležité nevzdávat se a pokračovat v úsilí. Učení se z chyb a překonávání překážek jsou klíčové dovednosti, které my všichni potřebujeme k dosažení svých cílů.

A konečně, důležité je naučit se sdílet své úspěchy s ostatními. Sdílení úspěchů může nejen posílit naše sebevědomí, ale také inspirovat a motivovat ostatní. Když ostatní vidí, že je možné dosáhnout úspěchu a dosáhnout cílů, můžeme se cítit povzbuzeni k tomu, abychom i my pracovali nebo začali pracovat na dosažení svých snů.

Najít a uchopit své sny není jen o motivaci. Je to o spojování každodenních činností s většími cíli, což dává smysl a směr. A to je důvod, proč koučuji, píšu a inspiruji — abych ukázala, jak mohou i malé kroky vést k velkým snům.

Pokud chcete vědět více o tom, jak můžete pomoci svým dětem nebo zaměstnancům najít jejich \“proč\” a transformovat jejich každodenní úsilí do smysluplných cílů, dejte mi vědět. Ráda se podělím o další tipy a strategie.

Vaše Monika

Jsem Monika — facilituji, koučuji, píšu a inspiruji. Ozvi se mi a společně naplánujeme i tu tvou cestu.

www.mksochorova.com

monika@mksochorova.com

Foto by: Martin Kukoľ, se svolením Moniky Kukoľ Sochorové