Ovládněte svůj strach

Strach je často přítomným omezujícím faktorem, který nám brání dosáhnout našeho plného potenciálu. Dnes se zaměříme na to, jak můžeme “vycvičit” náš vnitřní tým, aby nám nepřekážel, ale naopak nás podporoval v našem osobním i profesním růstu. Naučíme se identifikovat negativní životní přesvědčení a strachy a pracovat s nimi. Zjistíme, jak můžeme posílit víru v sebe a vytvořit si podporující prostředí, ve kterém se budeme cítit motivovaní a inspirativní. Překonání strachu není snadný proces, ale s dobře zpracovaným interním týmem a správným přístupem je to možné.

Pokud si často říkáte,

• “Nedokážu to.”

• “Nikdy nezhubnu, moje tělo mi brání.”

• “Nikdy se to nenaučím.”

• “Nemám výdrž.”

• “Nemůžu nikomu věřit.”

• “Jsem příliš starý/á.”

• “Lidi mě nemají rádi.”

• “Když to nezvládnu, selhal/a jsem.”

• “Když tam bude on/ona, zase to zkazím.”

• “Osud jde proti mně.”

• “Měla bych žít jako…”

tak jste pravděpodobně uvízli v negativních životních přesvědčeních a strachu. Abyste překonali sami sebe, nemusíte být profesionální kouč, ale můžete se inspirovat koučovacími technikami, které vám níže představím.

 

Pokud máte psa, ten ve vás bude věřit vždy. Tak mám raději dva.

Foto by: Martin Kukoľ

 

Zaměřte se na víru v sebe

Pokud neuvěříte, že uspějete, pravděpodobně se to stane. Ne nadarmo se říká, že víra je polovina úspěchu. Pozitivní mysl nás naplňuje jistotou a vírou v sebe, negativní nás stahuje k zemi. Když vám bude kdokoliv ve vašem okolí říkat, že na něco nemáte, že to nedokážete, vezměte nohy na ramena a obklopte se lidmi, kteří ve vás věří.

TIP: Zkuste si týden zaznamenávat, kdy jste si věřili, v co jste věřili a kde se ve vás vzala síla. Co ji rozproudilo? Jakou jste měli nápadu, pocit, energii? A pak si napište pravý opak. Kdy jste si nevěřili, co byl spouštěč a kam to vedlo. Stačí vám kus papíru nebo poznámky v mobilu. Nemusí to být žádná sofistikovaná tabulka. Jen to prostě musíte udělat. Jak řekla jedna má klientka (se svolením sdílím): “S Monikou vám stačí jedna blbá A4 a víte vše, co potřebujete.”

 

Identifikujte místo, odkud strach vychází

Je to strach z neúspěchu, odmítnutí nebo nejistoty? Je to strach a negativní vzorce druhých lidí, který na vás přenášejí? Když si uvědomíme, co přesně nás limituje, můžeme lépe pracovat na tom, abychom to překonali. Nenechejte své zažité vzorce chování nebo limity a strachy druhých, aby vás svazovaly. Použijte metodu sebekoučování a najděte to, co potřebujete.


Foto by: Martin Kukoľ

Pracujte se svým vnitřním týmem

Nevíte, zda ho máte? Mohu vás ujistit, že ho máme všichni – jen o něm nepřemýšlíme v hlubším kontextu. Na svých workshopech i během koučování se o vnitřním týmu běžně bavíme. Představte si vnitřní tým jako skupinu 6 až 8 osob, které máte neustále s sebou. Může to být Legrace, Zlost, Láska, Perfekcionista nebo Srdcař. A je jen na vás, kdy kterého z týmu vytáhnete ven. Během koučování se s klientem učíme vytahovat ty, které zrovna potřebuje vytáhnout. Náš vnitřní tým je složen z našich vnitřních hlasů, přesvědčení a hodnot. Znáte je?  

TIP: Poznejte svůj vnitřní tým. Zamyslete se nad svým životem a různými situacemi a zamyslete se, jak na ně reagujete. Jste příliš často ve stresu nebo se vám plete do cesty Perfekcionista? Koho můžete zavolat na pomoc? Napište si seznam svých „osob“ a naučte je volat, když je potřebujete.

Najděte podporu

Není třeba (cokoliv) dělat sami. Hledejte podporu ve svém okolí – rodině, přátelích nebo v profesionálním prostředí. Najděte si kouče. Komunikujte o svých obavách a cílech a najděte lidi, kteří vás budou povzbuzovat a podporovat během vašeho osobního růstu. Já svou oporu našla před lety, na Československém plese v Dubaji, a pak si ji vzala. Můj manžel ve mě věří, podporuje mě a řekla bych, že je mým největším fanouškem. Těm, kteří mé názory a víru v mou práci nesdílejí, se vyhýbám anebo s nimi nehovořím o tématu, u kterého vím, že by mě to vedlo k negativním myšlenkám (o těch jsem se rozepsala tady).

 

Vytvořte si motivační prostředí

Vytvořte si prostředí, ve kterém se budete cítit motivovaní a inspirativní. To může zahrnovat čtení inspirativních knih, poslech motivujících podcastů nebo vytvoření vizuálního vision boardu s vašimi cíli. Já si předělávám svou mini pracovničku. Někteří kroutí jen hlavou a připomínají, že se asi nudím. Manžel mi ochotně a rád pomáhá. A ještě přináší nápady, jak to zlepšit. Motivace a chuť je klíčem k úspěchu! Jděte za svým cílem! 

Postupně rozšiřujte své hranice

Překonávání strachu vyžaduje odvahu a odhodlání. Začněte malými kroky a postupně se vystavujte situacím, které vás dříve děsily. Tímto způsobem si pomalu zvyknete na nové situace a rozšiřujete své komfortní zóny. Co máte pod kontrolou jsou vaše slova, činy, odpovědi nebo sebedůvěra. Co nemáte pod kontrolou jsou ostatní lidé, minulost nebo budoucnost, média, myšlenky druhých anebo jejich názory…

 

 

 

Když jsem dopisovala tento článek, zabrouzdala jsem. Na Instagramu na mě vyskočil post od @paulinaporizkov, který je o překonávání sebe sama a svých limitů. Překonat strach a dosáhnout osobního růstu je proces, který vyžaduje čas a úsilí. Využití síly vnitřního týmu nám může pomoci překonat limity, které jsme si sami přisoudili. Buďte trpěliví, buďte otevření novým výzvám a věřte ve svůj potenciál. Jen tak dosáhnete úžasných výsledků a osobního růstu. Půjdete dál, než kdy dříve.

 

===

Napsáno pro Ženy s.r.o., 4. srpen 2023