Vaše srdce je vaším kompasem

Máte svůj sen, ale stále děláte něco jiného? Srdce vám říká, jdi do toho, ale hlava neustále opakuje, že toho snění máme raději nechat? Když neposloucháme srdce, ale pouze hlavu, spokojený život žít nebudeme. 

V roce 2017 si tým výzkumníků vedený Manjou Gartnerovou všiml pozitivních účinků rozhodnutí učiněných na základě intuitivní volby namísto racionální. Studie zjistila, že rozhodnutí učiněná srdcem, nikoli mozkem zvyšují prosociální chování.* 

Foto: by Martin Kukoľ

Když srdce i hlavu použijeme ve správný čas, začnou se dít divy 

Hlava je dobrý sluha, ale zlý pán. Předhazuje nám nízké sebevědomí nebo nedůvěru ve své schopnosti. Připomíná nám minulost a zkresluje budoucnost. Říká nám například, že jediná jistota je práce a tu nelze opustit. K tomu se přidá srovnávání s okolím a blízcí přátelé, kteří se nám snaží „pomoc“. Jenže jejich pomoc je nepoužitelná, protože oni vidí náš problém jen ze svého úhlu pohledu. 

„A když to budeš mít, co si od toho slibuješ?“ ptám se klienta. „Klid, volnost, radost, chuť do práce, víc peněz,“ odpovídá s úsměvem, celý září. Vtom ale nastane zvrat, spadnou mu ramena a se smutným výrazem v očích odpovídá: „Když oni (lidi) mi pořád říkají, že to nepůjde, že konkurence je velká“. 

Po delší době dojdeme k tomu, že ti lidé nikdy (asi) neměli ambice něco zkusit. Že nejspíš potřebují v životě jistotu a tou je pro ně práce. Anebo něco zkusili, nevyšlo to a teď na nás přehazují své strachy. Mají jiné hodnoty, jiný okruh známých, jiné vzpomínky a zkušenosti. Takže i když se nám zdá, že žijí podobný život, není tomu tak. A my zůstaneme v kolečku – jak to vidí ostatní a co si o nás řeknou – nevykročíme nikdy nikam a budeme žít svůj sen jen v naší mysli. Nenechávejte si radit od lidí, kteří nejsou tam, kde vy chcete být. 

Jak si začít plnit sny? 

1.     Nesrovnávejte se. Každý začínáme jinde, máme jinou dávku štěstí a startovací čáru. Nikdy se nejspíš nedozvíte, co stálo za úspěchy jiných a zdali to vůbec úspěchy pro ně samé vůbec jsou.

2.     Zastavte se. V neustálém shonu a se sociálními sítěmi v zádech se nedá myslet. Dejte si do kalendáře dvě hodiny na sepsání cílů, vizí, strategií nebo akcí. A začněte to dělat pravidelně.

3.     Vizualizujte. Sedněte si do oblíbeného křesla a prohléhněte si svůj nejkrásnější film – váš sen. Jak bude vypadat? K tomuto filmu se vracejte tak často, jak budete potřebovat. Bude vám dodávat sílu, když nebudete vědět, jak dál anebo ztratíte motivaci. 

4.     Zapojte srdce. V srdci se nacházejí vaše sny, motivace, přání a hodnoty. 

5.     Hlavu zapojte, až budete vědět, co si přeje srdce. Hlava je totiž místo, které nám rádo ukazuje logiku věci, možnosti, překážky a perspektivy. 

6.     Poté si nastavte kroky. Co uděláte jako první? Co potřebujete udělat, aby vám to dávalo smysl? Co ještě? Co dál? 

7.     Nakonec se zeptejte sami sebe: „A když to budu mít, co si od toho slibuji?“ 

===

Začni srdcem je patentovaná metoda koučování od Graydin určená všem, kteří by chtěli pozvat koučovací přístup do svých životů. Jsem prvním certifikovaným lektorem této společnosti v CEE regionu a ráda vám ukážu cestu.

*Affect and prosocial behavior: The role of decision mode and individual processing style, Manja Gärtner, David Andersson, Daniel Västfjäll, Gustav Tinghög, January 2022