Vezměte konečně život do svých rukou. Vím, jak na to.

Mám o 9 let mladšího manžela. Říkali, že náš vztah nemůže vydržet ani rok, a už se „poznáváme“ rok desátý. Také říkali, že mi cizí jazyky nikdy nepůjdou. Získala jsem diplom ze dvou zahraničních škol, bydlela jsem v Londýně i v Dubaji. Slovo „nejde“ nemám ve slovníku. Zkusila jsem si práci letušky, pracovala ve státní správě i na volné noze. Jako volnonožka se ale cítím nejlépe.

To, odkud pocházíte nebo na jaké startovací čáře začínáte, může ovlivnit kus vaší cesty. Ale pouze vy (a nikdo jiný) se můžete otočit k minulosti zády a vyrazit směr „má nová budoucnost“. Mé nové já, můj nový život, má změna. Jakmile si uvědomíte, že nikdo jiný to za vás neudělá, máte kus cesty za sebou. 

Vydejte se vstříc svému novému já

Nelpěte na minulosti. Naučte se brát chyby jako příležitosti k růstu nebo k (po)učení. Čerpejte z minulosti to, co se vám již povedlo, dívejte se zpět s pozitivním nastavením mysli. Odhoďte kámen obav z budoucnosti. Protože, 

·       co se stalo, už neovlivníte

·       obavy z budoucnosti mohou vést k depresi

·       když jste zaseklí v minulosti nebo v budoucnosti, nežijete přítomností (o té někdy příště). 

Foto: se souhlasem Moniky Kukoľ Sochorové

Zdá se to jako snadný úkol. Zastavíte se, otočíte se o devadesát stupňů a vykročíte pravou nohou kupředu. Uděláte první krok. Svou mysl a celkové naladění máte nastaveno na „pozitivní“, těšíte se, co vám život přinese a nabídne. Vidíte vše v růžových barvách a už se na novou cestu a skvělou budoucnost nemůžete dočkat! 

Chvilku si kráčíte, cítíte, jako byste se vznášeli. Pak přijde první negativní myšlenka. A vy začnete klesat a nové myšlenky vás začnou tahat k zemi. Zažijete sílu negativní gravitace v přímém přenosu. Bum. Jste připláclí na chodníku slávy a vaše hvězda zůstala viset někde hodně vysoko. 

A co když? Bude to fungovat? To už udělal někdo jiný. To nepůjde. To nedáš. To nikdo nebude chtít. Nejsi zajímavý/á. Co na to řeknou ostatní? To nejde změnit. To už jsme zkoušeli.

Buďte pánem či paní svých myšlenek

Pokud vás berou myšlenky zpět do negativity, zeptejte se sami sebe, co byste v tuto chvíli udělali, jakým krokem byste vykročili, pokud byste měli dostatek peněz, kuráže nebo neměli strach z budoucnosti. Co vám brání ve vykročení? Jaký krok může být ten první? 

Poté se zamyslete se nad kruhy vlivu Stephena Coveye a odpovězte si na tyto otázky: 

1.     V kterém kruhu se většinu času nacházíte?

2.     Jste v osobním životě opravdu tak efektivní, jak byste mohli být?

3.     Jaké nástroje nebo strategie můžete použít, abyste se mohli začít soustředit na to, abyste svůj život začali měnit?

4.     Jak můžete rozšířit svůj vliv na sebe a na své okolí, abyste kolem sebe budovali více pozitivní energie?

Můžete změnit své reakce na okolí. Můžete začít ovlivňovat to, jak se cítíte nebo kam budou směřovat vaše myšlenky. Můžete se nechat stahovat k zemi událostmi, které nemůžete nikterak ovlivnit. Uvědomte si také, že nemusíte nosit po kapsách obavy, které nosí lidé ve vašem okolí. Stačí je vysypat a kráčet dál.   

Source: S. Covey, Kruhy vlivu

To, že někdo něčemu nevěří, je jen jeho volba. Nenechte se svazovat okolím a vykročte. Cestou si vzpomeňte, co můžete a nemůžete ovlivnit a uvidíte, že se vám bude hned lehčeji šlapat. 

Buďte pánem nebo paní svých rozhodnutích. #ThePowerOfChoice